Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, μαθήτριες και μαθητές της Γ τάξης του 4ου Γυμνασίου Καβάλας, παρακολούθησαν διάλεξη από την Ελληνίδα ερευνήτρια στο CERN, κ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα.

Η κυρία Χατζηφωτιάδου παρουσίασε το CERN (Ευρωπαικός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας), δίνοντας πληροορίες ια την ίδρυση και την πορεία του ερευνητικού κέντρου,  για τη βασική έρευνα και τα πειράματα που εκτελούνται. Μίλησε στους μαθητές για στοιχειώδη σωμάτια, τις δυνάμεις στη φύση, το καθιερωμένο πρότυπο, την έρευνα για τη δημιουργία του σύμπαντος και τις  εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή (www, ιατρική κλπ). Τέλος μίλησε για τη θέση των γυναικών στην επιστήμη και στο Cern.

Η κ. Χατζηφωτιάδου στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν 14 σχολεία από όλη την Ελλάδα.