Εκδρομή στην Νυρεμβέργη_2010-11

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Καβάλας στη Νυρεμβέργη και στο Μόναχο της Γερμανίας

 

Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, (Ζωγράφειος Σχολή Κωνσταντινούπολης, Αμπέτειος Σχολή Καϊρου και Αβερώφειος Σχολή Αλεξάνδρειας)   πραγματοποίησε από τις 7 έως τις 12 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νυρεμβέργη και στο Μόναχο της Γερμανίας κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κοινότητας Νυρεμβέργης και του συλλόγου «Φίλος» που ιδρύθηκε για την αδελφοποίηση των πόλεων Καβάλας – Νυρεμβέργης. Οι μαθητές κατέγραψαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την εξαήμερη επίσκεψή τους:

{becssg}nyrembergi{/becssg}

Μέρες ολόκληρες ανυπομονησίας, το ημερολόγιο έγραφε Πέμπτη, 7 Απρίλιου, και ήταν η μέρα αναχώρησης της σχολικής εκδρομής του γ χε χαράξει όταν φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη απ? όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο για Μόναχο. Και σε δύο ώρες ήμασταν στο αεροδρόμιο του Μονάχου . Έλα όμως που ο προορισμός μας   ήταν η Νυρεμβέργη! Αυτό σήμαινε άλλες 2 ώρες δρόμο με το λεωφορείο.Η ώρα πέρασε παρά πολύ γρήγορα.
Σε μια στιγμή είδαμε πολλά διάσπαρτα ομοιόμορφα σπιτάκια. Ήταν η Νυρεμβέργη! H πρώτη γεύση από την πόλη ήταν σε μια καντίνα με τοπικά λουκάνικα. Όσο για τη Νυρεμβέργη, ένα παραδοσιακό στολίδι, γεμάτη γραφικά κτίρια, με ομορφότερο μέρος τη πλατεία όπου δέσποζε μια καθολική εκκλησία. Στο δρόμο κιόλας είδαμε κι έναν Έλληνα παγωτατζή καθώς υπάρχει ισχυρή ελληνική ομογένεια στην πόλη. Η ώρα όμως είχε περάσει και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο όπου γνωριστήκαμε με τον κ. Σωτήρη Ξώγνο, πρόεδρο του συλλόγου “Φίλος” που ασχολείται με την αδελφοποίηση των δύο πόλεων Καβάλας – Νυρεμβέργης. Μας μοίρασε κάρτες δωρεάν πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς που μας πρόσφερε ο δήμος της Νυρεμβέργης   και ξεκινήσαμε για μια βόλτα στη πόλη. Περάσαμε σχεδόν όλο το βόρειο μέρος της παλιάς πόλης, μας παρουσίασε τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια  και μετά κόπων και βασάνων φτάσαμε λαχανιασμένοι ψηλά στο κάστρο αλλά η θέα μας αποζημίωσε. Από κει κατεβαίνοντας καθώς είχε αρχίσει να βραδιάζει πήγαμε να φάμε σε ένα παραδοσιακό γερμανικό εστιατόριο . Μετά πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο   γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες συνοδευμένες με κούραση.

Ξημερώνει η 2η μέρα μας στη γραφική Νυρεμβέργη. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα πως βρισκόμαστε σε έναν άλλο τόπο, σε μια διαφορετική χώρα! Ενώ τα παιδιά στην Καβάλα έχουν πρώτη ώρα μάθημα, εμείς απολαμβάνουμε το πρώτο μας πρωινό στη Γερμανία. Κατά τις οκτώ και μισή αφού προγευματίσαμε, ξεκινήσαμε απ’ το ξενοδοχείο, με την ευχάριστη συνοδεία του προέδρου του Συλλόγου Αδελφοποίησης “Φίλος”,  με προορισμό το ελληνικό γυμνάσιο της πόλης της Νυρεμβέργης. Εκεί βρήκαμε ένα ακόμα πιο ιδιαίτερα φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον, με την υποδοχή των μαθητών και των καθηγητών. Δεν αργήσαμε να γνωριστούμε με τα άλλα ελληνόπουλα και να ανταλλάξουμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Έπειτα   ξεκινήσαμε   για το παλιό Δημαρχείο όπου ο αντιδήμαρχος της πόλης και η υπεύθυνη του Δήμου για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ. Κreisl είχαν ετοιμάσει εκδήλωση για να μας υποδεχθούν. Μάλιστα μας παρείχαν δωρεάν εισιτήρια για την μετάβασή μας από   Μόναχο-Νυρεμβέργη-Μόναχο.Η φιλοξενία τους μας εντυπωσίασε   αλλά κι εμείς τους τιμήσαμε καθώς προσφέραμε στην κυρία Kreisl     ένα αντίγραφο   του Μ. Αλεξάνδρου από το μουσείο μας. Από κει αναχωρήσαμε για το γερμανικό γυμνάσιο “Μέλαγχθον”, όπου συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του σχολείου,ο οποίος μιλούσε άπταιστα Ελληνικά.Γεμάτοι ικανοποίηση αλλά και   με τη ψυχή στο στόμα, φτάσαμε εγκαίρως στον σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου πήραμε το τρένο για το γειτονικό Μπάμπεργκ, μια γραφική πόλη, προστατευμένη από την Unesco.Εκεί περιηγηθήκαμε στο κέντρο, αφού πριν ξεναγηθήκαμε από τον κ. Ξώγνο. Ακόμη επισκεφτήκαμε το παλάτι εξορίας του Όθωνα, τον πανέμορφο κήπο του παλατιού και μια καθολική εκκλησία. Αφού γευματίσαμε, επιστρέψαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό και φτάσαμε κατάκοποι στη Νυρεμβέργη, για να ετοιμαστούμε για το βραδινό party που μας είχαν καλέσει οι μαθητές του ελληνικού γυμνασίου, διασκεδάσαμε και χορέψαμε.

 

Το Σάββατο 9 Απριλίου ο καιρός ήταν πολύ καλός κι εμείς ακόμα καλύτερα! Φεύγοντας από το ξενοδοχείο πήγαμε στο ΜΟΥΣΕΙΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ! Το κτήριο ήταν εντυπωσιακό αφού αποτελούνταν από 4 ορόφους γεμάτους από κάθε λογής παιχνίδια! Έπειτα επισκεφθήκαμε το σπίτι του Γερμανού καλλιτέχνη Άλμπρεχτ Ντύρερ και κάναμε μια βόλτα στο ποτάμι όπου τραβήξαμε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.Αργότερα με τη συνοδεία του κ. Ξώγνου επισκεφθήκαμε τα γραφεία του συλλόγου   <<ΦΙΛΟΣ>> όπου γνωρίσαμε τα στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Έπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου   παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας, δηλαδή   χορέψαμε τους παραδοσιακούς χορούς της Θράκης και τραγουδήσαμε με τις κιθάρες μας! Ακολούθησε δείπνο που μας παρέθεσαν όπου δοκιμάσαμε γεύσεις από την Παραδοσιακή Γερμανική και Ελληνική κουζίνα.

 

   Ξημερώνει Κυριακή 10 Απριλίου και πάντα με τη συνοδεία του κ. Ξώγνου και της συζύγου του επιβιβαζόμαστε στο τρένο που θα μας πάει στο Μόναχο, έχοντας πάρει μαζί μας  τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις απ’ τη Νυρεμβέργη. Όταν φτάσαμε στο Μόναχο η πρώτη μας εντύπωση ήταν πως βρισκόμαστε σε μία τεράστια πόλη που έκρυβε πολλά μυστικά του πολιτισμού της και ξεκινήσαμε μια μικρή ξενάγηση σ’ αυτή την πολυπολιτισμική πόλη. Περάσαμε αρχικά απ’ τον Αγγλικό κήπο. Ήταν τόσο απέραντος! Γύρω σου έβλεπες τεράστιες εκτάσεις με χορτάρι και δρομάκια περιστοιχισμένα από δέντρα. Εκείνη η μέρα ήταν ηλιόλουστη (πράγμα σπάνιο για τη Γερμανία) και ο κόσμος είχε ξεχυθεί έξω. Για να ξεκουραστούμε μας άφησαν για καμιά ώρα κάτω απ’ τον Κινέζικο πύργο. Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε την πολύ γνωστή Frauenkirche, την εκκλησία της Παναγίας,   που μας εντυπωσίασε πολύ η αρχιτεκτονική της, τη πλατεία Δημαρχείου Marienplatz αλλά και την όπερα του Μονάχου, το μουσείο-ανάκτορο Residenz και την εκκλησία Theatinerkirche.

 

5Η μέρα στο Μόναχο. Κοίτα πως  περνούν οι μέρες! Συναισθήματα χαράς διαπερνούν παιδιά και καθηγήτριες. Αμέσως μετά το πρωινό αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο για μια ακόμη ξενάγηση σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία τεχνολογίας του κόσμου, το  DEUTSCHE MUSEUM. Το μουσείο αυτό περιγράφει την ιστορία της τεχνολογίας και τα σημαντικά βήματα του ανθρώπου στο χώρο αυτό. Στο μουσείο αυτό υπήρχαν 6 όροφοι, στον καθένα από τους οποίους υπήρχαν  διαφορετικά εκθέματα, oπως για παράδειγμα η αίθουσα της   ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ , η αίθουσα με τα παλιά αλλά και σημερινά αεροπλάνα, πλοία, ελικοφόρα ,   αυτοκίνητα καθώς και θέματα από το διάστημα. Συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στο Μόναχο επισκεφτήκαμε ένα μεγάλο παλάτι, το RESIDENZ το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Το εξωτερικό καθώς και το εσωτερικό του παλατιού αυτού ήταν πολύ εντυπωσιακό. Την ημέρα μας γέμισε η επίσκεψη μας σε μία από τις ομορφότερες καθολικές εκκλησίες του Μονάχου την THEATINER-KIRCHE.

 

 

Εφτασε η τελευταία μέρα μας στη Γερμανία! Ο καιρός ήταν βροχερός . Μετά από τόσες μέρες ήλιου η Γερμανία μας έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο!!! Η βροχή δυνάμωσε και στη συνέχεια κατέληξε σε χαλάζι. Αφού επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο, η ξενάγηση ξεκίνησε. Περάσαμε από την κεντρική πλατεία της πόλης Marienplatzt ,την κρατική όπερα της Βαυαρίας ,την παλιά και την καινούργια Πινακοθήκη, την Γλυπτοθήκη, κτίρια που έφερναν πάνω τους   τη σφραγίδα της ελληνικής αρχιτεκτονικής με τους δωρικούς αλλά και ιωνικούς κίονες. Ακολούθησε το πανέμορφο ανάκτορο Nymphenburg καθώς και το ολυμπιακό χωριό όπου μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι υπήρχε οδός με το όνομα του πρώτου μαραθωνοδρόμου μας Σπύρου Λούη. Περάσαμε και από το γήπεδο Allianz Arena της M?NCHEN BAYERN. Το μεσημέρι γυρίσαμε στο ξενοδοχείο και πήραμε τις αποσκευές μας από όπου μετέπειτα αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο. Ήμασταν όλοι λυπημένοι που  το ταξίδι μας έφτανε στο τέλος του και ταυτόχρονα πολύ χαρούμενοι που θα επιστρέφαμε στη πατρίδα μας και θα βλέπαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ήταν μία συναρπαστική εμπειρία και θα μας μείνει αξέχαστη!

 

 

 

                                                     ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

 

                                                         ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ    

                                                         ΘΕΡΑΠΟΓΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

                                                        ΜΑΣΑΔΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ