Aπόφαση ανέγερσης_εφΤαχυδρόμος1973

Από τους εντεταλμένους κληρονόμους τους (Ταχυδρόμος Νοέμβριος 1973)

Το Ζουμπουλάκειον, Β΄ Γυμνάσιον Θηλέων θ? ανεγερθεί εις Καβάλαν

 

Ως γνωστόν οι κληρονόμοι του αειμνήστου Μιχαήλ Ζουμπουλάκη, εις εκπλήρωσιν εκφρασθείσης εν ζωή επιθυμίας του, απεφάσισαν και προσεφέρθησαν εις την σύστασιν κληροδοτήματος προς τον σκοπόν ανεγέρσεως κτιρίου δια την στέγασιν του Ιδρυθέντος Β? Γυμνασίου θηλέων.  

Η γενναιόδωρος αυτή χειρονομία των κληρονόμων Ζουμπουλάκη ερχομένη μετά σειράν άλλων αξιόλογων δωρεών των, εδημιούργησε βαθείαν εντύπωσιν εις την κοινήν γνώμην της πόλεως.  

Πρώτος ο δήμαρχος της πόλεως έσπευσεν, ηυχαρίστησεν και συνεχάρη τους δωρητάς και τους διαβεβαίωσεν ότι δεν θα παραλείψη οιανδήποτε ενέργειαν δια την υλοποίησιν της δωρεάς και την ταχείαν εκπλήρωσιν των τεθέντων σκοπών του κληροδοτήματος.

Εν συνεχεία της δωρεάς των Κληρονόμων Ζουμπουλάκη:

Οι Παναγιώτης Τσουτσίδης Πολιτικός Μηχανικός και Ευστάθιος Χαλκιόπουλος δι? επιστολής ? δηλώσεώς των προσφέρθησαν εις την δωρεάν εκπόνησιν της μελέτης του ανεγερθησομένου κτιρίου δια την στέγασιν του Γυμνασίου.

Ο κ. Δήμαρχος εκινήθη δραστηρίως δια την υλοποίηση των δωρεών και δι? εγγράφων και παραστάσεων εις τας αρμοδίας αρχάς και Υπηρεσίας εζήτησεν την αποδοχήν των δωρεών.

Ο κ. Νομάρχης Καβάλας με μεθοδικότητα προέβη εις τας καταλλήλους ενεργείας και πράγματι μετά από μελέτην των δωρεών από τας αρμοδίας υπηρεσίας και αλληλοδιαδόχους συνεργασίας αυτών μετά του εκπροσώπου των δωρητών κ. Πέτρου Ζουμπουλάκη το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Εξοχώτατος Υπουργός κ. Γκαντώνας απεδέχθησαν ταύτας και δια του υπ? αριθμόν 150823/8534/29-12-72 εγγράφου των, απέστειλεν τα κτιριολογικά προγράμματα επί τη βάσει των οποίων δια την ανέγερσην του Διδακτηρίου του Β? Γυμνασίου Θηλέων, το οποίον προβλέπεται να στεγάσει 1.080 περίπου μαθητρίας, θα κατασκευασθούν 27 περίπου αίθουσαι μεθ? όλων των αναγκαίων κοινοχρήστων και άλλων βοηθητικών χώρων και κατασκευών.

 Ο προϋπολογισμός της δαπάνης του κτηρίου υπολογίζεται εις το ποσόν των 10.000.000-12.000.000 δραχμών και προτίθενται να καλύψουν εν τω συνόλω του οι δωρηταί, κληρονόμοι Ζουμπουλάκη.

Εν συνεχεία, και ο Οργανισμός Ανεγέρσεως Σχολικών Κτηρίων απεδέχθη και την δωρεάν των κληρονόμων Ζουμπουλάκη και την προσφορά των Παύλου Τσουτσίδη και Ευσταθίου Χαλκιοπούλου δια την δωρεάν σύνταξιν της μελέτης.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού ελύθησαν πλέον όλα τα θέματα της διαδικασίας αποδοχής των δωρεών εκάλεσεν κατόπιν διαταγής του Κ. Νομάρχου τους Παύλον Τσουτσίδη και Ευστάθιον Χαλκιοπούλου όπως προσέλθουν εις την σύνταξιν της μελέτης εν συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του Οργανισμού Ανεγέρσεως Σχολικών Κτιρίων κ. Κοσμά Ραμαντάνη.

Ένα μεγάλο πρόβλημα δια την μαθητιώσαν νεότητα ευρίσκει την λύσιν του χάρις εις τα δωρεάς εκλεκτών τέκνων της Πόλεως.

Ο κ. Δήμαρχος σχολιάζων το αξιόλογον τούτο επίτευγμα εδήλωσεν τα εξής: “Η δημιουργία του Β’ Γυμνασίου, θηλέων καθίσταται πραγματικότης και τούτο πληροί τας καρδίας όλων μας από χαράν και ικανοποίησιν. Χαίρομεν και υπερηφανευόμεθα διότι εις την πόλιν μας υπάρχουν συμπολίται, οι οποίοι συνεχίζουν την λαμπράν και ωραίαν παράδοση των προγόνων μας, οι οποίοι ιδία κατά τους σκληρούς χρόνους που διήλθεν το Έθνος μας, δια των γενναίων δωρεών των, οι οποίαι εξικνούντο μέχρι θυσίας, ίδρυον σχολεία και αγαθοεργά ιδρύματα.

Ευχαριστούμεν θερμώς τους δωρητάς διότι μας έδωσαν αυτήν την ικανοποίησιν και τους συγχαίρομεν δια την έμπρακτον αγάπην των προς την πόλιν, εκδηλωθείσα τόσον συγκινητικώς, προς την μαθητιώσαν νεότητα. Τους διαβεβαιούμεν δε ότι το υψηλόν τούτο παράδειγμά των εκτιμάται βαθύτατα από τους ευγενείς συνδημότας μας και θα εύρη την δέουσαν ανταπόκρισιν.